Στα ύψη η παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας

Στα ύψη η παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 9454/19.01.2011

Προς Υπουργούς:

- Προστασίας του Πολίτη

- Εξωτερικών

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση, είναι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ένα ευαίσθητο ζήτημα με πολλές παραμέτρους, για το οποίο έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις, χωρίς όμως να καταλήγουν σε ουσιαστικά συμπεράσματα και ενέργειες. Η χώρα μας αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η Frontex αναφέρει, ότι το 90% των λαθρομεταναστών εισέρχονται στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

Πρόσφατα, έγινε μεγάλη συζήτηση για τη δημιουργία από την Κυβέρνηση ενός φράχτη στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία, είναι, όμως αμφίβολο το εάν η δημιουργία του φράχτη στρατηγικά θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Όσοι φράχτες και αν δημιουργηθούν, εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι μια συνολική στρατηγική, αλλά και η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Για να επέλθει, όμως, αυτό οφείλει πρώτα η πολιτική ηγεσία να εδραιώσει κλίμα καλής συνεργασίας κυρίως με την βασική χώρα προέλευσης, την Τουρκία. Χωρίς, λοιπόν, τις σχετικές συμφωνίες με τα εμπλεκόμενα κράτη, η δημιουργία του φράχτη θα είναι χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα  και η παράνομη μετανάστευση θα συνεχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα, προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας;

Απαντήσεις Υπουργείων